Expositie 2020 en 2021

100 jaar terug in de tijd: de jaren ’20

Affiche van de tentoonstelling 2020 / 2021

In het A.M. de Jongmuseum kan je een tijdreis maken naar de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Wij zitten nu in de twintiger jaren van de 21e eeuw, maar de “roaring twenties” spreken nog steeds tot ieders verbeelding. Het is trouwens goed te verklaren waarom de jaren ’20 zo sprankelend waren. Het waren jaren vol hoop op veiligheid, vrede, welvaart en welzijn.
De mensen wilden vooruit na die ellendige Grote Oorlog, die vier jaren lang zoveel verdriet en schade had veroorzaakt en na een wereldwijde Spaanse griep, die tot zoveel doden heeft geleid.

Nederland had als neutraal land verhoudingsgewijs weinig in de Eerste Wereldoorlog geleden, maar de ontwikkeling had hier wel stilgestaan. Men popelde om vooruit te kunnen.

In 1920 begon een periode waarin mensen meer keuzevrijheid kregen, omdat er ook wat te kiezen viel. Voor vrouwen was er het recht gekomen om te mogen stemmen en dat deden ze in de twintiger jaren voor het eerst. Mensen kozen bewust voor hun principes.
Op sociaal terrein veranderde er veel in korte tijd. De arbeiders verenigden zich in vakbonden, mensen zochten steun bij gelijkgestemden in hun eigen zuilen. Of het een fanfare of een sportvereniging was, je koos altijd voor een clubje in jouw zuil.

Vier zuilen in beeld gebracht voor de tentoonstelling – de jaren ’20 –

De mensen kregen ook meer belangstelling voor andere culturen, geschiedenis en voor andere (moderne) kunststromingen. Die belangstelling werd aangewakkerd door de archeologische vondsten in Egypte en doordat reizen veel gemakkelijker was geworden.

Sigarettenpakje in art deco

De jonge mensen zochten, zoals jonge mensen behoren te doen, naar spanning en geluk.

De mode veranderde revolutionair en ook in de muziek kwamen er nieuwe, soms schokkende, invloeden van buitenaf.

De techniek stond in de ‘twenties’ niet stil en de ontwikkeling was bijna niet bij te houden. Iedereen kreeg er wel mee te maken, al waren het alleen al de emaillen voorwerpen in de keuken die veel gemakkelijker waren schoon te maken.

Affiche uit 1923

Veel veranderingen zijn ook echt wel verbeteringen geweest. En van veel veranderingen weten we eigenlijk niets meer of nog maar heel weinig. Wat dacht je van de watertorens, die toen zijn gebouwd, om mensen van stromend drinkwater te voorzien? Veel van die jaren ’20-watertorens zijn inmiddels al weer uit het landschap verdwenen, omdat ze overbodig zijn geworden.

Een tentoonstelling over de jaren ’20 past ook heel goed in het A.M. de Jongmuseum. Vooral als je beseft, dat A.M. de Jong in die jaren in de kracht van zijn leven was. De Jong creëerde in die periode zijn Merijntje Gijzen en samen met George van Raemdonck maakte hij de eerste Nederlandse stripserie: Bulletje en Boonestaak.

De tentoonstelling geeft je als bezoeker het gevoel alsof je in een plakboek aan het bladeren bent. Af en toe zijn verhelderende teksten noodzakelijk, maar veel foto’s kunnen de verhalen van toen en nu zelf vertellen. Het is trouwens nog veel leuker om samen met een vriend, vriendin of familielid de tentoonstelling te bezoeken om samen de tien roerige jaren te ontdekken. Er zijn genoeg aanknopingspunten om een aangenaam gesprek te voeren en elkaar wijzer te maken. Het A.M. de Jongmuseum nodigt je graag uit.

Eén ding is zeker: de tentoonstelling vertelt veel over de twintiger jaren en vertelt eigenlijk ook over wie wij nu zijn.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close