Even vooruitblikken ….

2022: Honderd jaar Bulletje en Boonestaak

In 2022 gaat het A.M. de Jongmuseum wederom terug in de tijd en laat de bezoekers voelen wat honderd jaar geleden voor een nieuwe sensationele beleving zorgde voor jong en oud. We hebben het over het Nederlandstalige stripverhaal als nieuw fenomeen en in het bijzonder over de reeks “De wereldreis van Bulletje en Boonestaak”.

De eerste aflevering werd op 2 mei 1922 gepubliceerd in dagblad Het Volk. De strip, met tekeningen van George van Raemdonck en tekst onder de tekeningen van A.M. de Jong, werd razend populair bij de doelgroep: de jeugd. Maar ook hun ouders en grootouders lazen mee. Behoudende opvoedkundigen en politieke tegenstanders fronsten destijds hun wenkbrauwen, omdat zij de strip niet pedagogisch verantwoord vonden.

De kinderen van toen kenden hun plaats en waren allen opgevoed met de vuistregel ‘wie niet horen wil, moet maar voelen!”. Die regel bleef in de strip onverkort gehandhaafd, maar dat wil niet zeggen dat Bulletje en Boonestaak zich altijd als brave jochies gedroegen.

De Wereldreis van Bulletje en Boonestaak was een echte kinderstrip, waarin plaats was voor fantasie, avontuur, humor en spanning, maar ook de keerzijde werd getoond en besproken.
Het tere kinderzieltje werd niet gespaard van onrecht en gewelddadige taferelen. Alles werd levensecht in woord en beeld gebracht.

De stripreeks die in 1922 begon, was 15 jaar lang niet weg te denken in het dagelijkse ritueel van de lezers van Het Volk, maar ook lezertjes die de strip in heruitgegeven gekuiste boekvorm lazen, groeiden met Bulletje en Boonestaat op. En het was een heel andere tijd, waarin de wereld nog aan het bijkomen was van een wereldoorlog en zich schaamteloos naïef aan het voorbereiden was op de volgende.

In Bulletje en Boonestaak kan je de pacifistische ondertoon onderkennen van de socialistische schrijver A.M. de Jong en zijn goede vriend George van Raemdonck. Een scene waarin een zwaar verminkte oorlogsveteraan, met een borst vol medailles, pijnlijk confronterend in beeld wordt gebracht, is daarvan een voorbeeld.

In Londen ontmoeten Bulletje en Boonestaak een zwaar verminkte oorlogsveteraan, met op zijn borst een hele reeks lintjes, voor zijn heldendaden tijdens de ‘Grote Oorlog’. Helaas moet hij als held wel bedelen.

Het was een andere tijd waarin de strip is ontstaan. De blik was, bijna bevrijdend te noemen, naar buiten gericht, naar andere landen en andere culturen. Sommige plaatjes en beschrijvingen van andere etnische groepen zouden nu niet meer kunnen, maar van de schrijver en tekenaar staat vast, dat ze absoluut niet racistisch waren. Ze streden met schrijfpen en tekenpen tegen het fascisme en nationalisme, zoals in het satirisch tijdschrift De Notenkraker.

Bulletje en Boonestaak zijn, toen de verzuiling op zijn top was, door Het Volk geïntroduceerd om meer lezers en vooral meer abonnees aan de socialistische krant te binden. Die doelstelling is ruimschoots gehaald, van 35.000 in 1922 naar 202.000 in 1937.

Na de Tweede Wereldoorlog bleven de stripverhalen van Bulletje en Boonestaak in de smaak vallen van nieuwe lezertjes en eerdere lezers. Diverse heruitgaven volgden.

Opmerkelijk is de invloed die de reeks op hele generaties kinderen heeft gehad. Wat dat betreft zit er niet zoveel verschil tussen de invloed van Bulletje en Boonestaak en de invloed die het duo Bassie en Adriaan had.

In het A.M. de Jongmuseum is vanaf 9 april 2022 de tentoonstelling te zien over “Honderd jaar Bulletje & Boonestaak”. Op de website www.amdejongmuseum.nl vindt u de bezoekmogelijkheden.

(MvT)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close